Áno, aj pri pečení sa dá redukovať odpad!
A nehovorím iba o bezobalovom nákupe ingrediencií. Nie každý má totiž blízko domu bezobalový obchod. No každý z nás môže urobiť drobné zmeny v zvykoch a vyprodukovať menej odpadu.
.
.
1️⃣ BEZ PAPIERA NA PEČENIE
Skúste trošku zaexperimentovať! Niektoré koláčiky sa dajú bez problémov upiecť aj na vymastenom plechu bez papiera na pečenie. Napríklad typické vianočne medovníčky či vanilkové rožky. Stačí trošku masla či oleja.
.
.
2️⃣ PAPIER NA PEČENIE
Vedeli ste, že väčšina papierov na pečenie vlastne nie je len obyčajný papier? Sú potiahnuté silikónovou vrstvou! Niektoré z nich to aj uvádzajú na krabičke (samozrejme malými písmenkami). A niektoré sa dokonca chvália tým, že majú silikónovú vrstvu z oboch strán. Ale “vďaka” tejto vrstve sú nerecyklovateľné. Tak skúste nabudúce kúpiť špeciálny plne kompostovateľný papier na pečenie. Ale POZOR, aby mal naozaj certifikát “HOME OK kompost”. Iba pri takom si totiž môžete byť istý, že sa dá naozaj skompostovať aj v obyčajnom záhradnom kompostéri. Takýto papier kúpite vo väčšine bezobalových obchodov.
TIP: papier na pečenie sa väčšinou dá použiť minimálne dvakrát (raz z každej strany). Niekedy však po pečení stačí prejsť papier vlhkou handrou a dá sa potom použiť ešte raz. A kľudne si ho môžete odložiť aj na neskoršie pečenie.
.
3️⃣ POTRAVINOVÁ FÓLIA
Zamiesili ste si cesto, ktoré treba dať oddychovať do chladničky? Netreba ho však zabaliť do jednorazovej potravinovej fólie. Môžete použiť voskovaný obrúsok! Ten skvele poslúži aj pri kváskovaní 😊 Potom ho stačí opláchnuť vlažnou vodou (prípadne troškou saponátu), nechať usušiť a použiť znova a znova a znova ♻ A na konci života skompostovať.
.
Tak čo, idete do toho?
.
.
.