Avokádo je in. Za posledné roky sa o jeho pozitívnych vlastnostiach toho popísalo veľa a dopyt po ňom vzrástol v USA a Európe niekoľkonásobne. Profily foodblogerov sú ho plné a väčšina vegánov ho považuje za dôležitú súčasť svojho jedálnička. Fičí však aj v krémoch, pleťových maskách a šampónoch. V roku 2018 obchod s avokádom zarobil viac ako deväť a štvrť miliardy dolárov
.
V ČOM JE TEDA PROBLÉM tejto success story?
.
Avokádo má totiž aj svoju odvrátenú tvár, o ktorej sa až tak moc nepíše. Hlavne posledný bod z môjho zoznamu mnohých prekvapí. Tak si poďme spolu trošku rozšíriť obzory!
.
.
.
PRALESY
Kvôli zvýšenému dopytu sa klčujú pralesy, aby uvoľnili miesto ďalším výnosným plantážam.
.
BIODIVERZITA
Vznikajú obrovské monokultúry, ktoré ničia životodarnú biodiverzitu.
.
VODA
Avokádo je veľmi náročné na vodu. Plantáže ju preto ťahajú z hlbokých (a drahých) studní či priamo z riek a preto v menších studniach lokálnych obyvateľov už nič neostalo. Dostávajú preto vodu na prídel z cisterny, ktorú im vozia raz za týždeň.
.
TRANSPORT
Avokádo cestuje k nám napr. z Južnej Ameriky 15000km približne tri týždne, na veľkých lodiach v kontajneroch vychladených na 5°C. A keďže je také citlivé, tak sa tretina z neho aj tak na náš stôl nikdy nedostane. Jeho uhlíková stopa má teda nezanedbateľný vplyv na klímu.
.
KRVAVÁ VOJNA KARTELOV
Avokádo sa stalo “zeleným zlatom”. Jeho cena na export je až 5x vyššia ako doma, takže je to veľmi výnosný obchod. A to pritiahlo aj pozornosť mexických drogových kartelov. Veď obchodovanie s avokádom nie je nelegálne a je veľmi výnosné. Tak prečo výhodne nediverzifikovať svoje príjmy? A tak sa svojimi krvavými praktikami snažia ovládnuť trh s avokádom a zhabanie tradičných malých fariem často sprevádza aj násilie a smrť. Mexický Uruapanu, “hlavné mesto avokáda”, sa postupne stalo jedným z najnebezpečnejších miest v zemi. A preto má avokádo už aj svoju novú krvavú prezývku.
.
Prosím mysli na tieto veci, keď si najbližšie budeš kupovať avokádo A aj vtedy, keď ti polovica z neho doma zhnije, lebo si ho nestihol zjesť Majme oči otvorené, zisťujme si súvislosti a svoju spotrebu tomu neváhajme prispôsobiť. A úplne najlepšie je stravovať sa lokálne. Čím bližšie to bolo dopestované, tým menšia pravdepodobnosť takýchto prekvapivých praktík...
.
.