#6 VEDOMÝ ŽIVOT: PLYTVANIE POTRAVINAMI

Tretina všetkých vyrobených potravín končí v koši. Len tak. Akoby sme odchádzali zo supermarketu s tromi taškami plnými jedla a jednu by sme pred domom hodili rovno do kontajnera. Nevyhadzujeme len naše peniaze. V pozadí je obrovské neviditeľné plytvanie zdrojmi. Vyčerpaná pôda, vysychajúca voda, minutá elektrická energia a zbytočne vynaložená tvrdá práca človeka. A nebodaj pesticídy a herbicídy. Navyše takýto potravinový “odpad” vytvára na skládke metán. A toto všetko má za následok zbytočné urýchľovanie globálneho otepľovania 🌎

A viete kto plytvá najviac? My! Až 42% potravinového odpadu majú na svedomí domácnosti!

.

Čo s tým môžeš urobiť už dnes?

  • Vždy kupuj len toľko, čo spotrebuješ. Radšej urob viac malých nákupov počas týždňa.
  • Nakupuj sýty a so zoznamom 
  • Nauč sa správne skladovať potraviny, hlavne ovocie a zeleninu. 
  • Udržuj si prehľad o zásobách. Pomôcť môže aj krabica v chladničke na tie potraviny, ktoré treba čo najskôr spotrebovať. Takto ich máš vždy na očiach.
  • Buď kreatívny pri varení, aby si využil všetky zbytky a odrezky. Zo zbytkov zeleniny urob rizoto alebo polievku, prípadne rôzne zbytky zapeč s cestovinami a syrom. Kľudne môžeš prihodiť aj zbytky mäsa zo včerajšieho obeda a podobne. Mňaaaam. Ja takto “vyplienim” chladničku aspoň raz za týždeň.
  • Objavuj nové recepty a var aj z častí, ktoré ostatní bežne vyhadzujú:
          ⇒ Vrchné časti hlúbika do polievky či rizota (karfiol, brokolica, kapusta)
          ⇒ Čerstvé mladé listy z reďkovky či cvikly do šalátu
          ⇒ Pesto z vňati (mrkva, redkvička, cvikla) alebo smoothie
          ⇒ Pečené karfiolové listy
          ⇒ Chipsy zo šupiek
  • Čo nevládzeš zjesť, zamraz alebo daruj. Aspoň spoznáš susedov a možno naštartuješ vašu komunitu. Prípadne využi FB skupinu Delené.

Dozjedenia, priatelia!

.

.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *