Tretina všetkých vyrobených potravín končí v koši. Len tak. Akoby sme odchádzali zo supermarketu s tromi taškami plnými jedla a jednu by sme pred domom hodili rovno do kontajnera. Nevyhadzujeme len naše peniaze. V pozadí je obrovské neviditeľné plytvanie zdrojmi. Vyčerpaná pôda, vysychajúca voda, minutá elektrická energia a zbytočne vynaložená tvrdá práca človeka. A nebodaj pesticídy a herbicídy. Navyše takýto potravinový “odpad” vytvára na skládke metán. A toto všetko má za následok zbytočné urýchľovanie globálneho otepľovania 🌎
A viete kto plytvá najviac? My! Až 42% potravinového odpadu majú na svedomí domácnosti!
.
Čo s tým môžeš urobiť už dnes?
- Vždy kupuj len toľko, čo spotrebuješ. Radšej urob viac malých nákupov počas týždňa.
- Nakupuj sýty a so zoznamom
- Nauč sa správne skladovať potraviny, hlavne ovocie a zeleninu.
- Udržuj si prehľad o zásobách. Pomôcť môže aj krabica v chladničke na tie potraviny, ktoré treba čo najskôr spotrebovať. Takto ich máš vždy na očiach.
- Buď kreatívny pri varení, aby si využil všetky zbytky a odrezky. Zo zbytkov zeleniny urob rizoto alebo polievku, prípadne rôzne zbytky zapeč s cestovinami a syrom. Kľudne môžeš prihodiť aj zbytky mäsa zo včerajšieho obeda a podobne. Mňaaaam. Ja takto “vyplienim” chladničku aspoň raz za týždeň.
- Objavuj nové recepty a var aj z častí, ktoré ostatní bežne vyhadzujú:
⇒ Vrchné časti hlúbika do polievky či rizota (karfiol, brokolica, kapusta)
⇒ Čerstvé mladé listy z reďkovky či cvikly do šalátu
⇒ Pesto z vňati (mrkva, redkvička, cvikla) alebo smoothie
⇒ Pečené karfiolové listy
⇒ Chipsy zo šupiek - Čo nevládzeš zjesť, zamraz alebo daruj. Aspoň spoznáš susedov a možno naštartuješ vašu komunitu. Prípadne využi FB skupinu Delené.
Dozjedenia, priatelia!
.
.